Att välja webbhotell kan kännas svårt om man inte gjort detta innan. Det är svårt att veta vad det egentligen är man ska ha i åtanke. Därför kommer här några tips på hur man egentligen känner igen det webbhotell som passar en bäst, och ser skillnad på dem.
Gratis webbhotell
Det finns gratisversioner som man kan använda sig av, men de använder sig i regel alltid av annonser som ett sätt att finansiera verksamheten istället. Detta är inte ett problem för en del, men många upplever detta som ett störande moment, och att t.ex. ha annonser för andra företag på ett företags hemsida är kanske inte alltid att rekommendera. Du som vill hålla din hemsida helt reklamfri bör därför undvika gratisvarianterna.
Hur mycket utrymme du får
Detta skiljer sig nämligen åt en hel del mellan olika webbhotellsleverantörer, och är därför en mycket viktig faktor att jämföra. Tänk i detta sammanhang på att du kanske vill utöka sidans verksamhet så småningom, och då bör det finnas utrymme även för detta i så fall.
Exakt hur mycket utrymme du behöver beror på hur mycket bilder, ljudfilmer, videos och liknande du använder på hemsidan du har.
Om det finns några begränsningar
En del webbhotell har nämligen en del begränsningar, som kan gälla utrymmet, hur mycket trafik man får ha till sidan, och så vidare. Om sådana begränsningar finns, är det mycket viktigt att du är medveten om dem, och vet att du kan leva med dem, så kolla alltid upp detta i god tid!
(Detta bör framgå i villkoren, om du inte hittar denna information någon annanstans)
Pålitlighet
Olika webbhotellslösningar är olika pålitliga (eftersom en del av dem drabbas av en hel del avbrott med jämna mellanrum), och funkar även olika snabbt. Du vill som köpare av ett webbhotell givetvis ha ett med så lite nedtid och avbrott som möjligt, samt med snabb uppladdning. Att skapa sig en bild av detta kan vara svårt på egen hand, men som tur är finns det en del tester man kan läsa, där detta framgår. Dessa webbhotellstester hittar du enkelt på nätet, via sökmotorer, men tänk på att läsa så nya tester som möjligt, för det mest aktuella och tillförlitliga resultatet.
Teknisk support
Ett bra webbhotellsföretag bör även kunna erbjuda dig snabb och professionell teknisk support när du behöver detta. Att kontrollera hur man kontaktar företagets support är därför en god ide innan man bestämmer sig och många gör även så att de faktiskt testringer till supporten, för att se hur snabbt de svarar, hur bra deras svar är, och så vidare.
E-post och e-posttjänster
Många som har egna hemsidor vill även ha e-post adresser som är kopplade till hemsidan. Idag erbjuder många webbhotellsföretag detta tillsammans med ett webbhotellspaket, men exakt hur många e-postadresser man får varierar från leverantör till leverantör. Det kan även vara värt att se vilka e-posttjänster (t.ex. vidarebefordring, autosvar och liknande) man får med själva e-posten.
Gränssnitt
Detta är det program som används för att komma åt sidan när du skaffat webbhotellet. Olika gränssnitt har dock olika funktioner och är olika lätta eller svåra att använda, så att ta en titt på hur gränssnittet faktiskt ser ut, är alltid att rekommendera.